Professionele kwaliteitsreiniging met een
persoonlijk tintje

Dienstencheques als betaalmiddel

Wat is een dienstencheque

De dienstencheque is een door de federale staat gesubsidieerd systeem dat de particuliere gebruiker een betaalmiddel verschaft waarmee hij een werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk. Het gebruik van dienstencheques maakt uw dagelijks leven eenvoudiger en ontlast u van tijdrovende huishoudelijke taken. U kan beroep doen op een huishoudhulp die vergoed wordt op basis van één dienstencheque per volledig gepresteerd uur. De eenvoudiger bestelprocedure geeft u de mogelijkheid om snel over uw dienstencheques te beschikken. zowel de elektronische als papieren dienstencheques zijn eenvoudig in gebruik.

Wat kost een dienstencheque

Om uw huishoudhulp te vergoeden voor de geleverde prestaties, overhandigt u één papieren of elektronische dienstencheque per volledig gewerkt uur. U kan per kalenderjaar 500 dienstencheques bestellen waarvan de eerste 400 aan €9 euro en de overige 100 aan €10. Er zijn echter een aantal situaties waarin de aankooplimiet per kalenderjaar verschilt. Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Het fiscaal voordeel wordt toegekend op basis van uw hoofdverblijfplaats op 1 januari volgend op het jaar van de aankoop van de dienstencheques. Vanaf 1 januari 2020, geldt een belastingvermindering van €1,80 per dienstencheque voor de eerste 156 aangekochte dienstencheques per persoon. Een dienstencheque van €9 kost in werkelijkheid maar €7,20 na belastingvermindering. Gehuwde of wettelijk samenwonende partners hebben allebei recht op deze belastingvermindering. Jaarlijks rond 1 maart ontvangt u van Sodexo een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte moet voegen om van het fiscaal voordeel te genieten.

Elektronisch of papier

Naast papieren dienstencheques bestaan er ook elektronische dienstencheques. Het bestelproces voor beide formaten is hetzelfde. De elektronische dienstencheque is na bestelling sneller beschikbaar en eenvoudig in gebruik. Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen beide formaten dienstencheques:

Elektronische dienstencheques:

Papieren dienstencheques:

Elektronische dienstencheques hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van papieren dienstencheques. Met elektronische dienstencheques kiest u voor:

Hoe kan ik dienstencheques bestellen

Zodra u uw gebruikersnummer ontvangt, kan u dienstencheques bestellen.

Een goede raad: bestel uw dienstencheques wanneer u zeker bent dat u beroep kan doen op een huishoudhulp.

De minimale bestelling bedraagt 10 dienstencheques. Geef uitsluitend uw gebruikersnummer op in het vak “gestructureerde mededeling” van uw overschrijving.Let op: uw betaling wordt geweigerd en het bedrag zal automatisch teruggestort worden als u zich niet houdt aan de minimale bestelling en het betaalde bedrag niet correct is (dus als het geen veelvoud is van € 9). Wanneer het om papieren dienstencheques gaat, stuurt Sodexo u die per post toe binnen de 3 werkdagen na ontvangst van uw betaling. U krijgt uw cheques op het leveringsadres dat u op uw inschrijvingsformulier hebt ingevuld. In het geval van elektronische dienstencheques komen ze in uw elektronische portefeuille van zodra Sodexo uw betaling heeft ontvangen.